Nazwa Festiwalu
DOSTĘPNOŚĆ TŁUMACZ PJM
FACEBOOK MCK SOKÓŁ
  • AKTUALNOŚCI
  • WYDARZENIA
    • Nadchodzące
    • Archiwalne
    • Wystawy
  • EDUKACJA
  • BADANIA
  • RADA PROGRAMOWA
  • MULTIMEDIA
  • KONTAKT
  • T_BREADCRUMBS_HOME
  • Multimedia
  • 1. Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Karpacki Stół”
T_DETAIL_SOCIAL_FB_SHARE
Tweetnij

1. Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Karpacki Stół”

88 zdjęć

W sobotni poranek, 4 października, mimo chłodnej aury, na terenie ludźmierskiego oddziału Małopolskiego Centrum Kultury SOKÓŁ zrobiło się naprawdę gorąco! Wszystko za sprawą Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Karpacki Stół”, który rozgrzał zarówno uczestników, jak i licznie zgromadzoną publiczność.

W kulinarne szranki stanęli zarówno zawodowi kucharze, jak i amatorzy, którzy na oczach publiczności przygotowywali dwie potrawy inspirowane tradycyjną kuchnią swojego regionu.

Do konkursu przystąpili:

  • Pilchówka (Beskid Śląski)
  • Wiesław Wróblewski (Węgry)
  • Dziki Górskie Smaki (Pieniny)
  • Gadziny z SMKL
  • Chef Lorek (Rumunia)
  • KGW Stadła
  • KGW Pyzówka
  • KGW Szlembark
  • KGW Ochotnica Górna

Komisja konkursowa, w składzie Tomasz Strzelczyk – znany kucharz oraz prowadzący kanał Oddaszfartucha, Andrzej Zarych – dyrektor MCK SOKÓŁ, Monika Kurzeja – etnograf oraz Anna Jakubiec – członek Prezydium Związku Podhalan, wyłoniła następujących zwycięzców:

  • I miejsce: Chef Lorek (Laurentiu Zediu, Rumunia/Polska) – jagnięcina karpacka z grillowaną mămăligą, kremem serowym z bryndzą rumuńską, sosem grzybowym oraz papanăși, czyli pączki twarogowe z sosem jagodowym, mus miodowo-śmietankowy i orzechy laskowe.
  • II miejsce: Dziki Górskie Smaki – tusza dzika rosolona podana z pieczoną na ogniu, z sosem grzybowym i bryndzonce na kociak, wędzonyk z kiełbasą, grulami i skwarkami z dzika.
  • III miejsce: KGW Stadła – kluski kudłate ze skwarkami oraz wyróżniona moconka z czerstwym chlebem.

Podczas 1. Święta Karpat organizatorzy zadbali nie tylko o doznania kulinarne, ale także o edukacyjną i rzemieślniczą stronę wydarzenia, przygotowując dla uczestników specjalne warsztaty i pokazy. Wśród najciekawszych atrakcji towarzyszących konkursowi kulinarnemu znalazły się:

  • Warsztaty bacowskie – pokaz tradycyjnego wyrobu oscypków, podczas którego można było przyjrzeć się pracy baców i poznać tajniki produkcji góralskich serów.
  • Warsztaty tkania rękawic furmańskich – otwarte stanowisko poświęcone dawnemu rzemiosłu, gdzie każdy mógł nauczyć się podstaw tkania przestrzennego, charakterystycznego dla Czarnych Górali.
  • Warsztaty zielarskie z Moniką Śliwińską – prowadzone przez znaną znawczynię ziół, pozwalały poznać lokalne, górskie zioła oraz ich zastosowanie w kuchni i medycynie ludowej.
  • Wycieczka „Śladami kultury wołoskiej” – Podczas wycieczki uczestnicy zwiedzali miejsca związane z kulturą wołoską, poznawali lokalne zwyczaje i tradycje pasterskie.
T_PAGINATION_INFO 1 / 1

Stopka

Na skróty_

WARSZTATY „PRACOWNIA MUZYCZNA”

Kontakt_

MAŁOPOLSKIE CENTRUM KULTURY SOKÓŁ
INSTYTUCJA KULTURY
WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO
UL. DŁUGOSZA 3, 33-300 NOWY SĄCZ
TEL. +48 18 448 26 10
Napisz do nas

Newsletter_

Jeśli chcesz otrzymywać aktualności na Twój e-mail - zapisz się do naszego newslettera.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać aktualności na Twój e-mail - zapisz się do naszego newslettera.

copyright: MCK SOKÓŁ w Nowym Sączu OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Mapa strony T_FOOTER_URL_BIP
created by OpenForm

INNE SERWISY_

PATRONI MEDIALNI_

Tygodnik Podhalański
Podhale24
Radio Alex